Co wyróżnia kaszę niepaloną?

Na półkach sklepowych można znaleźć dwa rodzaje kaszy gryczanej – niepaloną i paloną. Ten drugi typ występuje czasami pod nazwą kaszy prażonej. Oznaczają to samo, czyli produkt poddany obróbce cieplnej. Oba typy różnią się od siebie smakiem i wartościami odżywczymi. Warto wiedzie, że kasze niepalone są zdrowsze dla organizmu, aby właśnie na zakup tego rodzaju się decydować.

Charakterystyka kaszy niepalonej

kasza niepalonaZdrowe odżywianie jest coraz popularniejsze, dzięki czemu dostępność lepszych dla organizmu produktów również się zwiększa. Kasze są jednym z najzdrowszych produktów na rynku. Oferują bogactwo wartości zdrowotnych, które bardzo pozytywnie wpływają na wiele dolegliwości. Kupując kaszę gryczaną warto zwrócić uwagę, aby była ona niepalona. Jest to rodzaj zachowujący dużo większe ilości wartości odżywczych niż ten poddawany obróbce cieplnej, która je niszczy. Kasza niepalona jest delikatniejsza w smaku oraz ma lekko zielonkawy odcień. Regularne jej spożywanie przynosi wiele pozytywnych efektów zarówno dla zdrowia, jak i dla dobrego samopoczucia. Działa rozgrzewająco, stabilizuje poziom glukozy we krwi, dodaje energii, ułatwia zasypianie, a dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo. Brak glutenu również zachęca wiele osób do sięgnięcia po właśnie ten rodzaj kaszy i użycia jej jako alternatywy dla ciężkostrawnych ziemniaków czy ryżu. 

Świadome odżywianie się polega na wybieraniu najzdrowszych dla organizmu produktów. Chodzi tu nie tylko o wykluczanie, ale zastępowanie składników w taki sposób, aby dostarczać ciału wszystkiego co potrzebne. Spożywanie kaszy niepalonej może przynieść dużo korzyści dla zdrowia, zarówno w sferze zwalczania chorób, jak i pozytywnego oddziaływania na samopoczucie czy chociażby stan skóry.